Naturligt om hälsa

 
 
 
 
 
 
 
– när det egna östrogenet inte räcker till
En dag är klimakteriet ett faktum. På natten misstänker du att värmeelementet i sängkammaren gått i spinn – på dagen blir det pinsamt när kinderna blossar vid de mest olämpliga tillfällen. Du svettas ymnigt och humöret dalar. Men det finns hjälp att få – helt naturligt.
 

En dag är klimakteriet ett faktum. På natten misstänker du att värmeelementet i sängkammaren gått i spinn – på dagen blir det pinsamt när kinderna blossar vid de mest olämpliga tillfällen. Du svettas ymnigt och humöret dalar. Men det finns hjälp att få – helt naturligt.

En del kvinnor besväras riktigt ordentligt under den här perioden medan andra tycker att det hela passerar rätt odramatiskt.
Gynekologen föreslår extra östrogen när kroppens eget förråd sinar och många kvinnor trivs med ett hormontillskott, som kan vara antingen plåster eller tablett. Fördelarna är uppenbara eftersom besvären avtonar och risken för benskörhet dessutom minskar. För kvinnor med svåra besvär brukar östrogenbehandling vara det enda som hjälper. Nackdelen är den allt mer uppmärksammade risken för bröstcancer.
Fram till nu har östrogenbehandlingen varit nästan självklar, men så är det inte längre.
Larmrapporterna om östrogenets biverkningar duggar tätt och många kvinnor oroar sig med all rätt. Man ställer helt enkelt inte upp på att utsätta sig för onödiga risker. Detta är den kanske viktigaste anledningen till att man avstår från de traditionella hormonbehandlingarna. En del kvinnor får av medicinska skäl inte ta östrogen. Det är de som opererats för bröstcancer eller fått livmodern eller äggstockarna bortopererade. Endometrios* kan vara en orsak till att kvinnan avråds från att använda hormonpreparat. Andra tål inte gulkroppshormonet i kombinationsbehandlingen.
Ingela Carlsson, ägare till hälsobutiken Kropp & Själ i Malmö, möter dagligen kvinnor som vill ha hjälp mot sina klimakteriebesvär.
 – Bara på några år har vi kunnat märka en stor förändring i attityden till östrogen, säger hon. Kvinnor nu förtiden är medvetna och hänger med. De tar del av rapporter, pratar med varandra och jämför sina problem. Viljan att använda något av de naturliga preparat som finns blir allt påtagligare.
 – Glädjande nog kan vi rekommendera flera olika preparat. De allra flesta kvinnor reagerar olika på de preparat som finns, därför är det viktigt att förstå att besvären är individuella. Växtöstrogener fungerar ofta utmärkt och faktiskt som bäst när de sätts in som en första behandling mot besvären. Många ser dessa naturliga preparat som en mjukstart, men om de fungerar kan de mycket väl helt slippa de syntetiska östrogenerna.
Sina fem-i-topp-råd delar Ingela Carlsson gärna med sig av. Med den brasklappen att ytterligare preparat kan passa bättre för andra problem.
 – Bidrottninggelé minskar humörsvängningarna. Ginseng stärker humöret och orken. Tofupill har mottagits väldigt väl och många får hjälp. Nosweat är ett antisvettmedel som fungerar bra. Så vill jag slå ett slag för en kopp salviate på kvällen. Salvia är en urgammal svettdrivande köksväxt, förklarar hon.

 
Vad är då alternativet när man bara inte står ut längre med vallningarna? Jo, det finns faktiskt många bra naturliga medel att prova.
Östrogen från växtriket kallas fyto-östrogener – det är hormonliknande ämnen som hämtas från olika växter. De fungerar i princip som syntetiska östrogener, men saknar dess biverkningar. Det är framför allt kvinnor med lätta och normalsvåra klimakteriebesvär som får lindring, men också många med svårare symtom säger sig få hjälp.
Isoflavonerna i olika växter spelar en viktig roll eftersom de binder sig vid östrogenreceptorerna i kroppen. Genom att tillföra isoflavoner, som verkar som östrogen, brukar kvinnans obehag minska.
Ett naturligt preparat hjälper kvinnan igenom en besvärlig period i livet. Och till skillnad från syntetiska östrogener slipper man biverkningar och framtida problem.
 
Remifemin - det enda naturläkemedlet
Silverax ingår i detta naturläkemedel som använts i över 50 år av hundratusentals tyska kvinnor. Numera är många svenska läkare med på noterna och vågar rekommendera Remifemin till sina patienter. Men det har tagit tid! Tveksamheten att rekommendera naturliga preparat har varit stor, men nu har man lärt mer och inser värdet av ett komplement till den vanliga skolmedicinen.
Remifemin, Cimicifuga Racemosa, lindrar klimakteriebesvären utan att ha östrogenets mekanismer. Det verkar direkt på det centrala nervsystemet och stabiliserar där kroppens termostat med följd att blodvallningarna och svettningarna avtar. Eftersom det inte påverkar bröstvävnaderna eller livmoderslemhinnan kan Remifemin också användas av kvinnor som opererats för bröstcancer. En annan fördel är att kvinnan inte behöver extra gulkroppshormon.
Däremot har Remifemin ingen effekt mot torrhet i slidan. En svag lokal östrogenkräm eller vagitorier rekommenderas vid torrhetsbesvär.
Det svenska Läkemedelsverket har konstaterat att säkerheten är mycket god och lutar sig i första hand på det faktum att Remifemin har använts länge utan att några svåra biverkningar, som till exempel bröstcancer, har rapporterats. Möjligen kan någon få lätta magbesvär eller helt normala småblödningar, men dessa är av övergående karaktär.
Remifemin anses vara en ovanligt väl studerad produkt. I en tysk undersökning deltog 629 kvinnor med klimakteriebesvär. Symtom som värmevallningar svettningar, huvudvärk, hjärtstörningar, tinnitus, nervositet, irritation, sömnproblem och depressioner förbättrades hos 80 procent av kvinnorna som intagit Remifemin.
Alla kvinnor, såväl de som tar vanligt östrogen, som de som tar Remifemin eller andra naturliga preparat, ska naturligtvis gå till sin gynekolog för regelbunden kontroll.

Soja och tofu med asiatisk tradition
Asiatiska kvinnor klagar sällan på besvär när mensen avtar. Man tror att en förklaring kan vara att de i maten får i sig stora mängder växthormoner i form av sojaprodukter. Kanske kan det också handla en kulturell skillnad i den meningen att kvinnor där borta inte pratar om sina problem. De kanske helst vill dölja dem?
 

Nya växtöstrogener dyker upp här hemma och ett som redan vunnit terräng är Tofupill. Tofu framställs av sojabönan och vid jäsningen frigörs många verksamma näringsämnen. Med ett 50-tal växtöstrogener, varav en isoflavon, har Tofupill visat sig förbättra livskvaliteten hos kvinnor i klimakteriet. Tre av fyra fick lindring eller blev helt fria från sina värmevallningar. Så många som 69 – 77 procent fick bättre nattsömn, mindre hjärtklappning och blev mindre irriterade. 65 procent blev mindre torra i sina slemhinnor. En del kvinnor har blivit av med sin migrän sedan de börjat äta Tofupill.
Möjligen kan den som är allergisk mot sojaprodukter vara lite vaksam även om man ännu inte sett någon allergisk reaktion.
En annan sojabaserad fyto-östrogen är Estrogain, som innehåller en stor dos rödklöver, med en ovanligt hög koncentration av isoflavoner. Med sitt komplexa innehåll av bland annat viktiga proteiner, essentiella fettsyror, oligosaccharider, fibrer och växtsteroler kan Estrogain både öka orken och dämpa övergångsbesvären.
Andra intressanta preparat är Femal och Femiform. Femal är ett pollenextrakt som egentligen är ett medel mot PMS, men som i en ny dansk studie visar att det även hjälper mot sömnsvårigheter, värmevallningar och svettningar vid klimakteriebesvär. Femiform består av pollen, bidrottninggelé och det uppiggande preparatet ginseng. Därtill rekommenderas olika vitamintillskott och preparat som innehåller jättenattljusolja som också kan göra gott när livet blir besvärligt i övergångsåldern. Ett gott råd dock: Rådgör med personalen i din butik. De kan ge hjälp för just dina speciella problem.

Homeopaten rekommenderar progesteron
Homeopatin kan stundom verka svår att förstå. På senare år har det dock visat sig att homeopatiska preparat kan hjälpa kvinnor med övergångsbesvär.
Medan den egna östrogenproduktionen sakta minskar i övergångsåldern, tar progesteronet helt slut.
– I dag anser många att det i första hand är progesteron som behövs för att kvinnans besvär ska lindras. Det är dessutom viktigt att analysera kvinnans hela situation så att en behandling kan skräddarsys, säger homeopaten Monica Nicou, specialiserad på kvinnohälsa.
Progesteronet stimulerar kroppens förmåga att tillgodogöra sig det egna östrogen som finns kvar. Det bygger upp benstommen och ökar dessutom sexlusten. Naturligt progesteron tas som kräm på huden direkt, det behöver alltså inte passera levern.
Än så länge finns inte naturligt progesteron att köpa i Sverige, men det går att få receptfritt utomlands eller via internet.

När klimakteriet spökar som värst är det en klen tröst att höra att problemen går över. Men med olika kosttillskott, terapier eller med diverse knep klarar de flesta av denna period i livet.
Många söker sig till meditation, akupunktur och avslappning. Andra provar med extra kalcium- och magnesiumtillskott eller multivitaminer.
Glöm bara inte vardagsmotionen! Bär dina matkassar med ett leende och ta trapporna istället för hissen – det stärker benstommen!

 
Tre stora östrogenstudier hade publicerats fram till 2004.
I den ansedda medicinskriften Lancet, rapporterades att forskarna hos en miljon engelska postmenopausala kvinnor kunde se en liten ökning av risken för bröstcancer om kvinnan enbart använde östrogen. Om hon dessutom hade ett tillägg av gestagen (gulkroppshormon) ökade denna risk redan efter 1 – 2 års behandling och risken blev högre ju längre kvinnan tog östrogen.
Faran för bröstcancer minskade när hormonbehandlingen avslutades och fem år efteråt låg den på samma nivå som hos kvinnor som aldrig fått syntetiska hormoner.
Amerikanska JAMA redovisar en 25 år lång studie där 975 kvinnor i åldern 50 – 79 år enbart fick östrogen. Ingen påtagligt ökad bröstcancer kunde konstateras. Men när gestagen tillsattes ökade risken med det dubbla jämfört med för kvinnor som fick placebo (sockerpiller). Mest utsatta var kvinnor som stod på kombinationsbehandling under många år.
När 16 000 kvinnor i en annan studie fick östrogen och gestagen ökade risken för bröstcancer något jämfört med dem som fått placebo. Till skillnad mot dem som fått placebo var tumörerna större och upptäcktes i ett längre framskridet stadium hos de hormonbehandlade kvinnorna.
Läkemedelsverket betonar att kvinnor måste uppmärksammas på riskerna vid kombinationsbehandling.

Av Margareta Näsmark
 

*Endometrios är en sjukdom som främst drabbar kvinnor i fertil ålder. Förekomsten har uppskattats till ca tio procent. Endometrios innebär att vävnad som liknar livmoderslemhinnan förekommer utanför livmodern. Sjukdomen kan vara smärtsam men förlöper inte sällan med lindriga symtom och kan då vara lätt att förbise. Kan även orsaka smärta vid samlag och småblödningar och smärtor som startar ett par dagar före den egentliga menstruationen. 30 – 40 procent av alla kvinnor med sjukdomen har nedsatt fertilitet.

Källa: Bonniers Läkarbok