Naturligt om hälsa

 
 
 
 
 
 
 
Universalmedlet Aloe vera
Aloe vera Barbadensis, vars namn betyder ”en äkta genomskinlig, bitter substans som klassificerad på Barbados” har under tusentals år använts inom folkmedicinen världen över. I dag finns såväl drycker som krämer för att läka både insidan och utsidan…
Med namn som Venus gåva, läkeväxten, läkaren i krukan, mirakelplantan, himmelens trollspö och brännskadeväxten räknas denna ökenlilja till en av mänsklighetens äldsta kända läkeväxter. Dess dokumenterade rötter sträcker sig så långt tillbaka som till
år 2 100 f Kr. I en egyptisk papyrusrulle från 1 500 f Kr, där Aloe vera nämns flera gånger, finns till och med specifika instruktioner för hur örten skulle användas.
 
Läkning vid brännskador
Här i Norden har Aloe veran använts redan på medeltiden, då kanske framförallt för att läka brännskadad hud. Det sägs att det på de småländska glasbruken alltid funnits Aloe vera i kruka för att snabbt kunna få tag på den läkande gelén i bladen. I dag använder även brännskadekliniken vid Akademiska Sjukhuset i Uppsala Aloe vera i sin behandling.
 
Unika effekter med hjälp av synergi
Det finns en uppsjö av verksamma ämnen och näringssubstanser i Aloe vera. Med de nya tekniska analysmetoderna har man hittills lyckats spåra cirka 160 olika ämnen. Intressant är inte minst synergieffekten mellan dessa.
– Många ämnen som finns i Aloe vera är väl dokumenterade var för sig, men tyvärr är det svårt att dokumentera synergieffekter. Det har den gemensamt med alla naturpreparat, berättar läkaren Bo Dettner, som förutom att driva allmänpraktik och smärtklinik också dokumenterar naturmedel på uppdrag av bland annat Läkemedelsverket och Läkaresällskapet.

Speciellt ämne som läker och förnyar

Om man ska plocka fram något speciellt ämne i Aloe vera som har stor betydelse för läkning och cellförnyelse kan man nämna acemannan. Det är en sockerart, en så kallade mukopolysackarid, och finns i mycket få växter. Acemannan produceras även i människokroppen, men bara fram till puberteten. Därefter måste den tillföras utifrån. 
 
Vetenskaplig dokumentation

Det finns också flera vetenskapliga studier som visar att acemannan har en stimulerande effekt på immunförsvaret, och kan hjälpa och stärka kroppens försvar mot exempelvis bakterier, virus och svamp.
Att dricka Aloe vera-gel anses av många som att hälla i sig rena livselixiret. Många av Bo Dettners patienter har gjort den erfarenheten, och eftersom de vet att han är intresserad av naturmedicin frågar de honom ofta om råd.
– Människor är oerhört pålästa numera, och de är mycket intresserade av hur deras näringsstatus är. Och jag tycker att vi har en skyldighet som läkare att svara upp till att informera om det.
 

Många med magproblem, som magsår och IBS har vittnat om betydande förbättringar när de druckit Aloe vera ett tag. Även människor med stressmagar, som tidigare varit beroende av Losec och andra läkemedel, blir bättre.
– Det finns pilotstudier där man har sett att Aloe veran satt igång läkning av sår och inflammation i magen, och att PH- värdet höjts, säger Bo Dettner.
Men även den friske märker skillnad efter ett tag genom att bli piggare, mer uthållig, får bättre hy och bättre matsmältning. Samtidigt som Aloe veran innehåller mycket näring har den en positiv inverkan på såväl den yttre som den inre huden. Det vill säga både på kroppsytan, och alla de ytor som finns inuti kroppen. Mag-tarmkanalen, luftvägar och uro-genitalsystemet.

Allergiska reaktioner
Allergi mot Aloe vera förekommer, men är mycket ovanlig. Ofta handlar det då om människor som redan har allergi mot något annat. Under de cirka fem år som Bo Dettner haft patienter som använt Aloe vera, antingen invärtes eller utvärtes, har han bara stött på två som varit allergiska.
– Jag rekommenderar alltid att man stryker ut en liten klick Aloe vera-gelé på handryggen och väntar några timmar. Får man en reaktion ska man naturligtvis inte använda det.

Värt att veta:
Aloe vera är ”hett” i dag och det finns mycket pengar att tjäna. Var därför kritisk och prova dig fram. Läs innehållsförteckningarna så att du vet hur mycket Aloe vera produkten egentligen innehåller. Produkter med IAEC-sigillet, en Aloe veraplanta, är godkända av en amerikansk kontrollmyndighet. Det är i dag det säkraste tecknet på kvalitet. Sigillet ska vara tryckt på produkten, inte påklistrat.


Ämnena i den färska Aloe vera-gelen är mycket flyktiga, redan efter ett par timmar härsknar de. Det är först på senare tid som man har lyckats göra substansen stabil så att man kan tillverka Aloe Vera-produkter med alla näringsämnen i behåll och detta utan att tillsätta konserveringsmedel.

Aloe vera innehåller bland annat:
Antrakinoner som motverkar inflammationer och lindrar smärta. Kan i stora doser ge laxerande effekt men i de koncentrationer som finns i moderna preparat är den risken väldigt liten. Antrakinoner är också antibakteriella och skyddar mot bakterier, virus och svamp, till exempel candida. På insidan binder de sig till tarmslemhinnan och bildar en slags barriär som antas förhindra utveckling av tarmläckage.
På utsidan tränger de ner i de djupa hudlagren, renar sårvävnad och hjälper till att avlägsna död vävnad. De hämmar också hudskador man får av till exempel för mycket solande och hämmar även åldersfläckar.

Saponiner har en antiseptisk verkan och utgör cirka tre procent av gelen.
Salicylsyra sänker kroppstemperatur och lindrar smärta. Det minskar också inflammation och renar sår genom att ta bort död vävnad. Halten är så låg att den inte har så kraftig medicinsk verkan som läkemedel med salicylsyra.
Enzymer av olika slag som är behjälpliga vid många viktiga processer i kroppen. Till exempel SOD som består av sju olika enzymer och fungerar som en mycket viktig antioxidant, skyddar vävnader i kroppen, hindrar vatten från att ansamlas i vävnaderna, skyddar mot strålskador, röntgen med mera. Andra enzymer skyddar cellmembranen, ser till att alla näringsämnen i maten bryts ner och stöder bland annat ämnesomsättningen.
Aminosyror finns också i Aloe vera. Dels de åtta så kallade essentiella som kroppen inte själv kan bilda, dels några av de viktigaste så kallade sekundära aminosyrorna.

Sockerarter, som mono- och polysackarider samt de mycket viktiga mukopolysackariderna stöder immunsystemet och stimulerar det. Vissa sockerarter ser också till att vätska cirkulerar i lederna. Mycket viktigt inte minst för dem som har problem med artros, ledgångsreumatism och andra ledsjukdomar. Aloe vera är också unikt för att det, liksom modersmjölk, innehåller fem av de åtta essentiella sackariderna.
Naturliga steroider liknar kortison och har som dessa en inflammationsdämpande effekt. De stimulerar också vävnadsuppbyggnaden. Steroiderna i Aloe vera kan inte ersätta den effekt som finns i syntetiska kortisonpreparat. Men Aloe veran är inte heller farlig att ta i kombination med kortisonpreparat.
Bitterämnen är till största delen borttagna i de produkter som finns på marknaden eftersom de har en mycket stark laxerande verkan. Den lilla del som finns kvar ger drycken dess karaktäristiska smak.

Fettsyrorna i Aloe vera har bland annat en reglerande verkan på blodfetterna.
Vitaminer finns det gott om i Aloe vera. A, C och E, B1, B2, B3, B6, B12 och folsyra. Inte minst B-vitaminerna är viktiga för huden.
Mineraler som kalcium, natrium, järn, kalium, krom, magnesium, svavel, zink, koppar, mangan och fosfor. Magnesiumlaktat och svavel är viktiga för sårläkning.
Barbaloin är ett ämne som absorberar ultraviolett strålning och fungerar som en biologisk solskyddsfaktor. Motverkar också att huden åldras i förtid när man vistas i solljus.

 

Det finns cirka 300 arter av Aloe vera, men det är huvudsakligen bara Barbadensis som har den medicinska förmågan. Ett par andra sorter med nästan samma förmåga används i Ryssland och Japan. Den art som används för att tillverka tequila är Aloe vera americana. För att tillverka rep används Aloe vera sisselina.
Aloe vera tillhör liljefamiljen och är en suckulent, det vill säga den är vattenlagrande. Den har förmåga att ta upp små mängder vatten ur atmosfären och lagra den. Den innehåller mer än 99 procent vatten.
När ett blad på Aloe veran skadas löser den genast ut den geléaktiga substansen för att reparera skadan.
Plantan är klar att skördas efter tre till fyra år.
 
Ett urval av produkter med Aloe vera:
Gel att dricka. Kallas i Sverige även för juice. Kan också användas i olika hälsodrinkar. Motverkar också blödande tandkött, inflammation i tandköttet och tandlossning. Låt vätskan skölja runt i munnen en stund innan du sväljer den. Bevisad positiv effekt på mag-tarmkanalen. Hjälper också till att förbättra ledproblem.
Ren genomskinlig gel att smörja på huden. Mycket effektivt vid solskador, irritationer och eksem. Mycket effektivt vid brännskador av första och andra graden. Har också ”anti-aging-effekt” och kan med fördel smörjas på exempelvis ansiktshud, handryggar och dekolletage. Även blåsor vid skavsår läker snabbt, liksom skrubbsår. Vrickade fotleder läker snabbare om man smörjer med Aloe vera, även artrossmärtor och smärta vid reumatiska inflammationer minskar.

Tandkräm med Aloe vera hjälper mot blödande tandkött och tandlossning.

Hudkrämer med mer eller mindre hög halt av Aloe vera kan användas både som ansiktskräm och kroppskräm. Finns även som solskyddsmedel och cerat. Kontrollera i innehållsförteckningen att mängden Aloe är rimligt hög. Det behövs minst 30 procent för att krämen ska ha effekt. Helst ska det vara 60 procent eller mer.


Av Irene Ahlberg
 
Lästips:
Ulla Rahn-Huber: Frisk och vacker med Aloe vera (W&W)
Audun Myskja: Aloe vera, naturens skattkammare (Bazar)
Hela numret av tidskriften Näringsråd & Näringsrön nr 4 2004, handlar om Aloe vera.